Током протеклих деценија дошло је до драматичног заокрета у начину исхране као резултат урбанизације и глобализације светског тржишта хране. Доминатни у исхрани савременог човека су шећери, масноће, индустријски произведена храна, месо и производи од меса, полуготови и готови оброци. Стога не чуди што прекомерна ухрањеност и гојазност узимају свој данак – пандемија гојазности. Истовремено, учесталост глади у свету поново расте.
Светски дан хране представља прилику да се укаже не само на значај правилне исхране, већ и да се интензивирају активности на постизању циља одрживог развоја – смањење глади. Данас у свету има око 670 милиона гојазних и преко 800 милиона гладних.
Хранити се правилно значи обезбедити телу све потребне хранљиве и заштитне материје за оптималан рад свих ћелија и ткива, као и добру заштиту од инфекција.
Ученици наше школе обележили су овај дан анализирајући навике у исхрани ученика наше школе и дошли смо до забрињавајућих података. Резултате анкете можете видети овде. Веома је важно да се здраве навике у исхрани усађују у најранијем узрасту и зато смо са ученицима правили тањире исхране и предлоге ужине
Наставница Марина Бабић